Parlamentul European a aprobat astăzi, în plen, Bugetul Uniunii Europene (UE) pentru anul 2017, în valoare de 158 de miliarde de euro, cu 438 voturi „pentru”, 194 voturi „împotrivă” și 7 abțineri.
Deputatul european Siegfried Mureșan, vicepreședinte al Comisiei pentru bugete a Parlamentului European și raportor al Grupului PPE pentru acest proiect, explică prioritățile majore în jurul cărora a fost construit bugetul european de anul viitor: „Creșterea economică, locurile de muncă, sprijinul pentru IMM-uri și pentru investițiile în cercetare, inovare și infrastructură sunt esențiale pentru o Europă și mai competitivă în economia globală. După luni întregi de analize și negocieri am reușit să construim bugetul european de anul viitor în jurul acestor priorități majore pentru Uniune și să găsim resursele necesare pentru a suplimenta alocările către aceste domenii.”.
„Programul «Inițiativa pentru Ocuparea Tinerilor» va continua anul viitor cu un buget de 500 de milioane de euro, deși fondurile alocate inițial până în 2020 au fost epuizate. De aceea, am reușit să identificăm resursele și să negociem această alocare suplimentară atât de necesară pentru a ajuta tinerii să intre în câmpul muncii. De asemenea, programe europene cu o rată de implementare foarte bună, precum «Erasmus+», «COSME», «Orizont 2020», «Mecanismul de Conectare a Europei», care sprijină studenții, IMM-urile, investițiile în cercetare, inovare și infrastructură, vor primi, în total, cu 200 de milioane de euro mai mult în 2017, față de propunerea inițială de buget. Ne-am asigurat că prioritățile de creștere economică ale Uniunii Europene sunt finanțate adecvat și că, indiferent de crizele cu care ne confruntăm în Europa, vom continua să investim în domeniile care ne asigură în continuare prosperitatea”, a declarat deputatul european Siegfried Mureșan, după adoptarea Bugetului UE 2017.
Elemente de background
Procedura bugetară anuală începe cu transmiterea de către Comisia Europeană către Parlamentul European și Consiliul Uniunii Europene a unui proiect de buget până cel târziu la începutul lunii septembrie a anului anterior bugetului anual. Consiliul UE se pronunță în primă fază asupra acestei propuneri, iar, apoi, Parlamentul European poate amenda sau nu această poziție a Consiliului UE. Dacă Parlamentul European și Consiliul UE au poziții diferite asupra propunerii Comisiei Europene, se ajunge la procedura de conciliere bugetară, în care cele două instituții negociază forma finală a bugetului. Această conciliere trebuie să se facă în termen de maximum 21 de zile de la demararea ei. După adoptarea oficială a acordului în cadrul Consiliului UE, Parlamentul European acordă votul final în Plen, moment în care bugetul anual al Uniunii Europene este adoptat.