Liderii principalelor instituții economice globale se tem de efectul pe care populismul și politicienii populiști l-ar putea avea asupra economiei mondiale în următorii ani, a declarat deputatul european Siegfried Mureșan la finalul Reuniunii anuale Fondul Monetar Internațional (FMI) – Banca Mondială care a avut loc în perioada 6 – 9 octombrie a.c. în Washington D.C., Statele Unite ale Americii.

Siegfried Mureșan a participat la reuniune ca reprezentant al Parlamentului European (PE) –  alături de o delegație a Comisiei pentru afaceri economice și monetare din PE – și a avut întâlniri, printre alții, cu economistul-șef al FMI, Maurice Obstfeld, cu directorul adjunct al FMI pentru Europa, Mahmood Pradhan, cu directorul executiv al FMI pentru Marea Britanie, Stephen Field, și cu vicepreședintele Băncii Mondiale pentru Europa și Asia Centrală, Cyril Muller.

În cadrul întâlnirilor, s-a discutat despre pericolul pe care populismul și politicienii populiști l-ar putea avea asupra economiei mondiale în următorii ani, despre nevoia de reforme structurale în Europa pentru a crește competitivitatea, despre măsurile care trebuie luate pentru a evita o nouă criză economică, dar și despre consecințele referendumului privind ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană (UE).

„În cele 4 zile de întâlniri, am înțeles că liderii principalelor instituții economice globale se tem de efectul pe care populismul și politicienii populiști l-ar putea avea asupra economiei mondiale în următorii ani. Politicienii populiști au dus la ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană și și-au pus țara într-o situație dificilă, iar politicianul populist Donald Trump este la un pas de a ajunge președintele Statelor Unite ale Americii”, a declarat deputatul european Siegfried Mureșan, după Reuniunea anuală FMI – Banca Mondială. 

„În cadrul reuniunii, s-a discutat mult despre consecințele Referendumului pentru ieșirea Marii Britanii din UE asupra economiei britanice. Faptul că negocierile pentru Brexit dintre Marea Britanie și Uniune nu au început abrupt a prevenit un șoc. În acest moment, asistăm la investiții mai puține în Marea Britanie din cauza incertitudinii. La reuniune, reprezentanții FMI și ai Băncii Mondiale au recomandat Guvernului Marii Britanii să păstreze relațiile puternice cu UE și după Brexit”, a adăugat eurodeputatul român.

„În discursul pe care l-am susținut la Institutul European de la Washington, în marginea Reuniunii FMI – Banca Mondială, despre viitorul Uniunii Economice și Monetare, am spus că avem în Europa, în momentul de față, prea multă datorie publică, prea puțină competitivitate și un sistem bancar prea slab. De aceea, este nevoie de reforme structurale pentru ca niciodată în viitor să nu mai avem o criză economică și financiară care să lovească cetățenii europeni așa cum s-a întâmplat în ultimii ani”, a mai declarat deputatul european Siegfried Mureșan.

Elemente de background: Reuniunile anuale ale conducerii Fondului Monetar Internațional și Băncii Mondiale, cunoscute sub denumirea de Reuniunea anuală FMI – Banca Mondială, se desfășoară începând cu anul 1946, de regulă, în luna septembrie sau octombrie. În timpul reuniunii, cele două instituții parte ale sistemulului Organizației Națiunilor Unite (ONU) își prezintă activitatea din ultimul an în fața partenerilor și a publicului și organizează o serie de evenimente în cadrul cărora se discută despre probleme de importanță globală, printre care perspectivele economice mondiale, eradicarea sărăciei, dezvoltarea economică și eficiența programelor de ajutorare.

______________
Pentru detalii:
Andrei Jujan: +40 766 369 485,
Paul Stencoane: +40 769 611 020