Deputatul european Siegfried Mureșan, raportor din partea Grupului PPE asupra bugetului Uniunii Europene (UE) pentru anul 2017, a solicitat ieri Comisiei Europene, la prezentarea proiectului de buget al Uniunii în Comisia pentru bugete din Parlamentul European, ca prioritățile bugetului UE de anul viitor să fie creșterea economică și crearea de locuri de muncă.
„Indiferent de natura crizelor cu care ne confruntăm acum în Europa, creșterea economică și crearea de locuri de muncă la nivel european trebuie să fie prioritățile bugetului Uniunii Europene pentru anul 2017. Ne confruntăm în prezent cu o criză a migrației care necesită resurse bugetare adecvate, însă nu putem să ne mutăm atenția de la prioritățile tradiționale la nivelul UE, stabilite încă din 2012 – 2013: creşterea economică, lupta împotriva șomajului, coeziunea economică, investițiile în infrastructură, cercetare şi inovare. Acestea sunt elementele care ne pot asigura în continuare prosperitatea”, i-a transmis deputatul european Siegfried Mureșan vicepreședintei Comisiei Europene pentru buget și resurse umane, Kristalina Georgieva, care a prezentat proiectul de buget european pentru anul 2017.
Eurodeputatul român a mai cerut Comisiei Europene să crească alocările pentru Programul „Orizont 2020”, menit să sprijine cercetarea şi inovarea la nivel european.
„Rata de succes a proiectelor finanțate din «Orizont 2020» este între 13 şi 14%, față de 19 – 22%, cât era în cadrul Programului Cadru pentru Cercetare în perioada 2007 – 2013. Acest lucru înseamnă că foarte multe proiecte bune nu sunt finanțate din cauza lipsei fondurilor necesare. Este o situație care trebuie să se schimbe începând de anul viitor”, i-a mai spus Siegfried Mureșan vicepreședintei Comisiei Europene.
„La fel de important pentru mine este și faptul ca țările din Vecinătatea estică, Republica Moldova, Ucraina şi Georgia, care implementează acorduri de asociere cu UE, să beneficieze de un sprijin financiar cât mai mare din bugetul european pentru a implementa reformele prevăzute în aceste acorduri. Când am stabilit prioritățile Parlamentului pentru bugetul european din 2017, am depus un amendament care a și fost aprobat prin care solicitam alocări mai mari pentru aceste state. Drept rezultat, Comisia Europeană propune acum creșterea alocărilor destinate sprijinirii cooperării cu țările din Parteneriatul estic de la 213 milioane, la 278 de milioane de euro”, a declarat deputatul european Siegfried Mureșan după ședința Comisiei pentru bugete.
***
Proiectul de buget al Uniunii Europene pentru anul 2017, prezentat de vicepreședinta Comisiei Europene Kristalina Georgieva, propune o creștere a creditelor de angajament de 1,7% faţă de anul 2016 şi o diminuare a creditelor de plată cu 6,9%. Această situație se datorează în special întârzierilor în demararea programelor operaționale la nivel național care vor genera un flux mai scăzut de solicitări de plată din partea beneficiarilor în anul 2017. Poziția Parlamentului European asupra proiectului de buget european va fi stabilită după ce Consiliul de miniștri al UE se va pronunța la rândul lui asupra acestui proiect, iar, ulterior, cele două instituții vor începe negocierile pentru a ajunge la un acord cu privire la structura bugetului Uniunii Europene pentru anul 2017.

_______________________
Pentru detalii:
Echipa de comunicare a deputatului european Siegfried Mureșan
Paul Stencoane: +40 769 611 020;
Andrei Jujan: +40 766 369 485.