Bilanțul după doi ani de mandat al deputatului european Siegfried Mureșan (PPE / PMP), vicepreședinte al Comisiei pentru bugete din Parlamentul European, cuprinde 16 rapoarte (3 rapoarte ca raportor principal și 13 în calitate de raportor alternativ), 9 propuneri de rezoluție, 14 întrebări parlamentare și 31 de luări de cuvânt. Totodată, eurodeputatul român a fost ales raportor al Grupului PPE pentru negocierea bugetului Uniunii Europene (UE) din 2017.
Primul raport ca raportor principal al eurodeputatului Siegfried Mureșan a fost votat în septembrie 2014 și a prevăzut alocarea a 3,5 milioane de euro pentru muncitorii disponibilizați de la Combinatul Mechel din Câmpia Turzii. Prin al doilea raport din Parlamentul European (PE) al eurodeputatului Siegfried Mureșan, s-a decis mobilizarea anuală a 50 de milioane de euro din Fondul de Solidaritate al Uniunii Europene pentru plata unui avans către statele europene lovite de catastrofe naturale, iar al treilea raport în calitate de raportor principal a prevăzut alocarea unui ajutor de 8,5 milioane de euro României pentru a compensa pagubele provocate de inundațiile din 2014. Printre cele 13 rapoarte la care a lucrat ca raportor alternativ se numără raportul referitor la bilanțul anual pentru 2013 al Băncii Europene de Investiții, toate cele 8 rectificări ale bugetului UE pentru anul 2015, precum și raportul privind orientările generale pentru pregătirea bugetului UE pentru 2017. Totodată, cele mai multe luări de cuvânt ale lui Siegfried Mureșan în plenul Parlamentului European au făcut referire la păstrarea unui nivel ridicat al alocărilor financiare în țările care au deficit de investiții, precum România, sprijinirea întreprinderilor mici și mijlocii, soluții pentru crearea de locuri de muncă pentru tineri și încurajarea parcursului european al Republicii Moldova.
La începutul anului 2016, Siegfried Mureșan a fost ales raportor al Grupului PPE pentru negocierea bugetului Uniunii Europene pentru anul 2017, estimat la circa 150 de miliarde de euro. În această calitate a obținut, în luna martie a.c., votul Parlamentului European pentru propunerile de creștere a alocărilor financiare pentru investiții, pentru stoparea fluxului de imigranți, precum și pentru sprijinirea statelor din Vecinătatea estică ce implementează acorduri de asociere cu Uniunea Europeană, adică Republica Moldova, Ucraina și Georgia.
„Am satisfacția că, după doi ani de mandat și 16 rapoarte lucrate, am fost desemnat de grupul meu politic să lucrez la probabil cel mai important proiect legislativ al anului din Parlamentul European, respectiv, proiectul de buget al Uniunii Europene. Este o provocare cu atât mai mare cu cât mi-am propus ca noul buget european să cuprindă soluții atât pentru revenirea la creșterea economică, cât și pentru gestionarea marilor provocări cu care se confruntă acum Europa, precum criza imigranților, situația din Vecinătatea estică și amploarea euroscepticismului”, a declarat deputatul european Siegfried Mureșan.
Astăzi, 1 iulie 2016, se împlinesc doi ani de la începutul cele de-a opt legislaturi a Parlamentului European (2014 – 2020).
_________________
Pentru detalii:
Echipa de comunicare a deputatului european Siegfried Mureșan
Andrei Jujan: +40 766 369 485;                                      

Paul Stencoane: +40 769 611 020;