Opiniile europarlamentarului român despre rezoluția UE privind Moldova și ultimele evoluții de la Chișinău.
Miniștrii de externe din UE au adoptat luni o rezoluție în care guvernului de la Chișinău i se cere să continue reformele. Rezoluția spune că executivul moldovean trebuie să dea prioritate depolitizării instituțiilor statului, să combată corupția sistemică, să reformeze administrația publice, și să facă mai eficiente și mai transparente finanțele publice.
Europa Liberă: Miniştrii de Externe din Uniunea Europeană au adoptat o rezoluţie în care guvernului de la Chişinău i se cere să continue reformele. Ce ne puteţi spune dumneavoastră despre modul în care cabinetul de miniştri trebuie să îndeplinească aceste cerinţe, reconfirmate atât de categoric şi de clar de către Uniunea Europeană, de către cei de la Bruxelles?
Siegfried Mureșan: „Este bine că Uniunea Europeană solicită actualului cabinet de miniştri implementarea reformelor de care ştim cu toţii că Republica Moldova are nevoie. Cu atât mai mult cu cât şi oamenii solicită, pe bună dreptate, aceste reforme. Uniunea Europeană ştie care sunt reformele de care Republica Moldova are nevoie: combaterea corupţiei, întărirea statului de drept, reformarea justiţiei, întărirea sistemului bancar, a supravegherii bancare, combaterea evaziunii, a spălării banilor, evident, recuperarea prejudiciului, ca urmare a fraudei majore din sistemul bancar. Concluziile miniştrilor Afacerilor Externe merg și ele în direcţia potrivită, însă, în opinia mea, ele sunt prea slabe, nu sunt suficient de concrete, iar Uniunea Europeană se rezumă la un rol prea slab, la un rol pasiv. Cred că rolul pe care Uniunea Europeană trebuie să şi-l asume pentru a îmbunătăţi situaţia în Republica Moldova este un rol mai activ.”
Europa Liberă: Credeţi că chiar e puţin că autorităţilor de la Chişinău li se cere să investigheze jaful din sistemul bancar, să depolitizeze instituţiile statului, să acorde mai multă autonomie administraţiei locale şi încă un şir de alte condiţii care se regăsesc în această foaie de parcurs? E puţin ceea ce se cere?
Siegfried Mureșan: „Nu, nu e puţin. În plus, este exact ceea ce Uniunea Europeană şi Republica Moldova au agreat în cadrul Acordului de Asociere. Unu la mână, nu este puţin; doi la mână, este necesar; trei la mână, este în binele cetăţenilor Republicii Moldova ca aceste reforme să fie înfăptuite. Însă eu cred că Uniunea Europeană trebuie să dea o mână de ajutor şi la implementarea acestor reforme, să pună la dispoziţie autorităţilor din Republica Moldova experţi în combaterea spălării banilor, combaterea evaziunii fiscale, a fraudei, judecători, procurori care au experienţă în clădirea instituţiilor statului de drept. Am văzut în România că lupta împotriva corupţiei a durat zece ani, până la momentul la care într-adevăr dă roade şi are efecte convingătoare. E un proces de lungă durată şi în Republica Moldova. Tocmai de aceea, trebuie ajutată cu toate mijloacele. De exemplu, sistemul bancar, în primul rând trebuie recuperată paguba, şi până la ultimul leu, şi trebuie traşi la răspundere cei care sunt vinovaţi. Uniunea Europeană poate ajuta cu experţi în combaterea spălării banilor, combaterea fraudei, după care e clar că trebuie întărită supravegherea bancară în Republica Moldova. Este nevoie de o Bancă Naţională care să fie cu adevărat independentă, din punct de vedere politic, să aibă prerogative extinse în ceea ce priveşte supravegherea şi stabilizarea sistemului bancar. Stabilizarea sistemului bancar şi stabilitatea preţurilor, stabilitatea monedei naţionale. Am văzut cu toţii cum s-a devalorizat leul în ultimele luni. Iar pentru aceasta Europa trebuie să pună la dispoziţie experienţa dobândită de-a lungul ultimilor ani, după criza financiară: cum trebuie întărit sistemul bancar, cum trebuie recredibilizate, capitalizate băncile sănătoase, restructurate băncile nesănătoase, cum trebuie întărită supravegherea bancară la nivel european. Avem acum un mecanism de supraveghere bancară la nivelul Băncii Centrale Europene, înfiinţat în  ultimii doi-trei ani de zile. Tocmai această experienţă nouă şi de valoare cred că trebuie, prin trimiterea de experţi de la Banca Centrală Europeană, de la Comisia Europeană, care să acorde asistenţa necesară pentru adoptarea cadrului legislativ. Trebuie ajutată prin trimiterea acestor experţi.”
Europa Liberă: Ştiţi care e paradoxul? Uniunea Europeană pune condiţii guvernanţilor, clasei politice de la Chişinău, care au adus Moldova în această criză profundă sau chiar şi mai direct spuneau demnitarii europeni, pe muchie de prăpastie. Și tot acestor politicieni guvernanţi li se cere să fie ei salvatorii acestei situaţii. E posibil aşa ceva?
Siegfried Mureșan: „Situaţia în care ne aflăm nu este o situaţie bună, privind scena politică din Republica Moldova în ansamblu, ştim aceasta. Însă care este alternativa? Alternativa sunt alegerile anticipate. Şi vedem că în momentul de faţă forţele pro-ruse se află în câştig de cauză, din punct de vedere politic. De aceea, având în vedere situaţia în care ne aflăm, să continuăm cu actuala clasă politică, cu acest guvern care este clar că nu este un guvern perfect şi trebuie încă să-şi dovedească credibilitatea, deci, când ai de ales între această situaţie sau alegeri anticipate, care înseamnă continuarea incertitudinii, eventual, destabilizare suplimentară şi poate, la sfârşit, venirea la putere a celor care vor ca Republica Moldova să rămână în continuare într-o zonă gri, eu aleg prima variantă. Chiar dacă este un guvern care nu m-a convins, cred că trebuie pusă presiune pe acest guvern să facă ceea ce cer oamenii şi ceea ce este necesar pentru ţară. De aceea cred că iniţiativa guvernului României, a primului ministru Cioloş, de a ajuta Republica Moldova cu un credit, dar în schimbul angajamentelor cabinetului de miniştri de a implementa reformele de care Republica Moldova are nevoie, această atitudine a fost cea corectă. România trebuie să ajute, avem o datorie istorică, morală. În plus, şi politic, şi strategic este în interesul României ca Republica Moldova să fie stabilizată şi la un moment dat şi prosperă. Deci, România trebuie să ajute. E bine că ajută, e necesar şi e normal. Dar ajutorul trebuie dat în condiţii în care ştim că şi ţara merge înainte, că doar atunci ajuţi oamenii cu adevărat. De aceea, decizia de a acorda acel credit Republicii Moldova, dar de a-l condiţiona de implementarea de către actualul cabinet de miniştri a unui pachet de reforme cred că este abordarea corectă.”
Europa Liberă: Dar ce se întâmplă, dacă autorităţile de la Chişinău vor tergiversa şi accelerarea reformelor, şi obţinerea rezultatelor de pe urma aplicării acestor reforme? Şi, în general, ce poate să se întâmple în relaţia dintre Chişinău şi Bruxelles, dacă se mimează reformele, dacă nu se recâştigă încrederea din partea cetăţenilor Republicii Moldova în cei care guvernează?
Siegfried Mureșan: „Noi ştim că Republica Moldova este statul care beneficiază de cele mai multe fonduri europene pe cap de locuitori din toate statele din afara Uniunii Europene. Republicii Moldova i se cuvin pentru perioada 2014-2020, care este bugetul de şapte ani pe care îl avem la nivel european, cele mai multe fonduri pe cap de locuitor din toate statele din afara Uniunii Europene. Dacă guvernul nu-şi îndeplineşte angajamentele, mi-e teamă că aceste fonduri nu vor putea ajunge la oameni, acolo unde e nevoie de ele pentru îmbunătăţirea infrastructurii, a canalizării, a căilor ferate, a măsurilor de îmbunătăţire a competitivităţii economice, de reformare a instituţiilor, reforma Procuraturii ş.a.m.d. Consecinţa la sfârşitul zilei este că Republica Moldova nu poate fructifica beneficiile care se cuvin cetăţenilor Republicii Moldova de pe urma relaţiei cu Uniunea Europeană.”
Europa Liberă: Dumneavoastră, în calitate de europarlamentar, puteţi să spuneţi, aproximativ, cât timp i-ar trebui guvernului de la Chişinău să dovedească această credibilitate care este aşteptată atât pe interior, cât şi din afara ţării?
Siegfried Mureșan: „Eu cred că foarte repede. Şi anume în trei luni de la votul de învestitură, partenerii internaţionali ai Republicii Moldova vor trage concluzia dacă acesta este un guvern în care se poate avea încredere sau nu se poate avea încredere. 90 de zile este intervalul în care partenerii Republicii Moldova, partenerii internaţionali, Uniunea Europeană, creditorii, Fondul Monetar Internaţional îşi vor da seama dacă acesta este un guvern care îşi îndeplineşte angajamentele, cu care se poate lucra sau nu. Şi sigur se poate ca guvernul să aibă voinţă şi să întâmpine dificultăţi politice în Parlament, să nu aibă majorităţi ş.a.m.d. Se poate să existe dificultăţi, dar dacă în primele 90 de zile dovedeşte că are voinţă politică să implementeze programul de reforme de care ţara are nevoie, atunci Europa îi va fi un partener. Dacă pierde încrederea Europei în primele 90 de zile, atunci îi va fi foarte dificil şi, cu siguranţă, nu va recâştiga niciodată încrederea.”
Europa Liberă: Vedeţi că prima lună se scurge atât de repede. Peste o lună urmează să aibă loc alegerea şefului statului în Parlamentul de la Chişinău. Motive ar putea să se găsească, în caz că nu se livrează rezultatele aşteptate. De aici şi lumea mai pune multe semne de întrebare, opinia publică de la Chişinău mai pune multe semne de întrebare, în speţă societatea civilă.
Siegfried Mureșan: „Părerea mea este că guvernul să găsească motive pentru a face ceea ce este necesar şi nu să găsească motive, scuze pentru a nu face ceea ce este necesar. Se vede foarte limpede când într-adevăr guvernul are voinţă politică şi poate întâmpină dificultăţi sau când nu are voinţă politică şi foloseşte evoluţii de pe scena politică drept scuze pentru a nu face ceea ce este necesar pentru ţară.”