În perioada 26 – 27 iunie 2015 am efectuat o vizită de lucru în județul Hunedoara. Obiectivul meu a fost să aflu direct de la oamenii din regiune care sunt problemele cu care se confruntă și ce soluții văd ei pentru comunitatea din care fac parte.
Vineri am fost în Petrila. Am vizitat Mina Petrila, iar seara am avut o întâlnire cu lucrători minieri din regiune, precum și cu reprezentanți ai comunității locale și oameni de afaceri din zonă.

În cadrul discuțiilor, oamenii mi-au spus că principala lor temere este că vor rămâne fără un loc de muncă având în vedere că minele Petrila, Uricani și Paroșeni sunt considerate neviabile și urmează să-și înceteze activitatea de producție până la finalul anului 2018, conform unui acord încheiat între Guvernul României și Comisia Europeană. Astfel, la 1 iulie 2015, 225 de angajați din cele trei mine vor fi disponibilizați, iar începând cu 1 octombrie alți 400 de oameni vor rămâne fără un loc de muncă.

Fiindcă mineritul este principala activitate în Valea Jiului, oamenii vor avea dificultăți în a-și găsi un loc de muncă dacă cele trei mine vor fi închise. Prin urmare, sunt interesați dacă termenul de închidere a minelor în 2018 poate fi prelungit. În calitate de membru al Parlamentului European, m-am angajat să inițiez un dialog ferm cu Comisia Europeană pentru  a afla care au fost argumentele pentru închiderea minelor neviabile până în anul 2018. Totodată, vreau să aflu dacă această dată este cea corectă, în lumina evoluțiilor din sectorul energetic și dacă acest termen poate fi prelungit. Oamenii trebuie să știe ce se poate face și ce nu în situația lor. 


O altă temă concretă pe care am discutat-o în cadrul întâlnirii noastre a fost legată de obstacolele cu care se confruntă oamenii din zonă în a accesa fonduri europene. Mai exact, locuitorii din regiunile periurbane nu pot accesa fonduri europene destinate dezvoltării mediului rural fiindcă regiunea Valea Jiului este considerată zonă urbană. Prin urmare, am promis că voi intra în dialog cu comisarul european pentru agricultură și dezvoltare rurală pentru a afla care sunt criteriile de eligibilitate pentru accesarea fondurilor europene pentru dezvoltare rurală și dacă aceste criterii pot fi ajustate.

Tot legat de fonduri europene, oamenii mi-au spus că le lipsește o bună informare cu privire la accesarea acestor fonduri. Având în vedere că Valea Jiului este o zonă defavorizată, cu mari probleme sociale, vreau să văd cum putem deschide în zonă puncte de informare cu privire la accesarea de fonduri europene fiindcă trebuie să îmbunătățim accesul oamenilor la fondurile europene care le stau la dispoziție.


În concluzie, trebuie găsită alternativa pentru Valea Jiului. Putem începe prin a identifica întâi avantajul competitiv al regiunii și în ce domenii pot fi atrași investitori. Aici, administrația locală trebuie să fie un partener, nu un obstacol în atragerea investițiilor.

Mai mult, pentru a aborda investitorii, trebuie să vedem în ce domenii sunt calificați sau pot fi recalificați oamenii. Măsurile de reconversie profesională sunt bune atâta vreme cât sunt orientate spre acele domenii în care vor fi locuri de muncă.
Vizita mea s-a încheiat sâmbătă, la Deva, unde am prezentat un bilanț al activității mele din primul de mandat în Parlamentul European atât presei, cât și susținătorilor mei, și am discutat cu membrii Partidului Mișcarea Populară (PMP) din Hunedoara despre situația investițională din județ. Am observat că județul Hunedoara a rămas în urmă față de alte regiuni din țară din cauza oamenilor politici care nu au fost capabili să atragă investitori în județ.