Parcursul european al Republicii Moldova trebuie să continue. În momentul de faţă, prin Acordul de Asociere şi Acordul de Liber Schimb, Republica Moldova beneficiază de cel mai puternic şi complex instrument pe care l-a avut vreodată pentru a se apropia de Uniunea Europeană.
Europarlamentarul Siegfried Mureşan, membru al delegaţiei Parlamentului European pentru Republica Moldova, prezent la Chişinău în prima sa vizită oficială după alegerile europarlamentare din România din mai 2014, a explicat, într-un interviu pentru Adevărul Moldova, că Republica Moldova este cel mai mare beneficiar al fondurilor europene din grupul statelor care nu fac parte din UE.
 Banii şi securitatea vin din Occident
 Mureşan a subliniat că politicienii de la Chişinău trebuie să comunice mai bine oamenilor care sunt beneficiile concrete ale apropierii de UE. „Republica Moldova este în momentul de faţă cel mai mare beneficiar de asistenţă financiară din partea UE, din statele din afara Uniunii Europene. Între 600 şi 700 de milioane de euro sunt prevăzuţi în bugetul UE pentru următorii şapte ani, respectiv 2014-2020. Acestea sunt fonduri nerambursabile. Trebuie să ajutăm politicienii din Republica Moldova pentru ca aceştia să ofere o imagine cât mai corectă a relaţiei dintre UE şi Republica Moldova”, a precizat Siegried Mureşan. El a amintit că UE este principalul partener comercial al Republicii Moldova, adaugând că din Occident vin investiţiile şi locurile de muncă, precum şi securitatea şi siguranţa moldovenilor.
Soluţia politică: Guvern cu liberalii 
Europarlamentarul a precizat că orice campanie electorală nu este cea mai potrivită perioadă pentru un politician să-şi prezinte activităţile. „Dacă eşti om politic şi ai un mandat, pe lângă faptul că trebuie să munceşti în fiecare zi trebuie să şi comunici cu oamenii în fiecare zi, să le spui concret ce faci. În campania electorală oamenii ştiu că tu vrei să-i convingi şi atunci trag obloanele”, a explicat Mureşan.
Acesta a subliniat că este prea devreme să credem că actuala coaliţie de guvernare încetineşte parcursul european al Republicii Moldova, la fel cum este prea devreme să spunem că este o coaliţie de succes. „Guvernul este în funcţie de aproximativ două luni. Trebuie să judecăm activitatea guvernanţilor după rezultate. Rezultatele sunt mai importante decât declaraţiile”, a menţionat europarlamentarul.
În opinia sa, un guvern proeuropean format din toate cele trei partide proeuropene ar trebui să fie principalul scop politic pe termen lung. „Acest scenariu încă este viabil. Aud toată ziua «Voronin vrea să ne şantajeze», dar nu aud de la politicieni «Hai să fim noi puternici şi să nu ne mai şantajeze Voronin». Trebuie să slăbim poziţia celor care vor să ţină pe loc Republica Moldova”, precizează oficialul european.
Existenţa întreprinzătorilor moldoveni a fost salvată de UE 
Europarlamentarul a amintit că Federaţia Rusă a pus un embargou pe produsele din Republica Moldova, iar Uniunea Europeană a ajutat în acel moment economia moldovenească prin eliminarea completă a cotelor la importul de vinuri şi ridicarea cotelor la fructe. „Întreprinzătorii din Republica Moldova au beneficiat de pe urma acestor decizii europene. Cetăţenii Republicii Moldova trebuie să ştie că Federaţia Rusă a redus importurile, a încercat să distrugă existenţa oamenilor, iar UE a venit şi a ajutat. Existenţa întreprinzătorilor şi fermierilor din Republica Moldova a fost salvată de UE”, a subliniat Mureşan. În opinia sa, prin astfel de exemple trebuie convinşi oamenii că drumul corect este în Uniunea Europeană şi nu în Uniunea Eurasiatică, „deoarece UE doreşte dezoltarea pe termen lung a Republicii Moldova, pe când Federaţia Rusă vrea ca Republica Moldova să fie un stat şantajabil şi slab”.
UE nu se regăseşte în comportamentul expansionist al Federaţiei Ruse 
Federaţia Rusă are o atitudine specifică secolului al XIX-lea şi gândeşte complet diferit faţă de Uniunea Europeană. „Proiectul Uniunii Europene a adus pace pe continentul european timp de 70 de ani. Invazia, anexarea, ceea ce s-a întâmplat în Crimeea şi ceea ce se întâmplă acum în Ucraina este de neconceput pentru UE. Modul prin care poţi stopa Federaţa Rusă este un răspuns militar, dar UE nu aderă la o astfel de viziune. Perioada prin care UE va încerca să aplaneze conflictul va fi mai lungă decât o perioadă în care tancurile s-ar fi confruntat. Cred că este bine că stăm departe de arme. UE nu se regăseşte în comportamentul expansionist al Federaţiei Ruse”, explică europarlamentarul.
Alegerile locale, importante pentru accesarea fondurilor europene 
Sigfried Mureşan a subliniat că alegerile locale generale din 14 iunie sunt importante pentru UE, deoarece creditele nerambursabile prevăzute pentru Republica Moldova, provenite de la Banca de Investiţii, trebuie să ajungă la comunităţile locale. „Banii se duc în proiecte de canalizare, de infrastructură, de aceea pentru UE, o administraţie locală competentă este esenţială pentru buna cheltuire a fondurilor europene. Statul de drept este, la rândul său, esenţial pentru oamenii din Republica Moldova, precum şi în procesul de accesare a fondurilor”, a menţionat europarlamentarul. În opinia sa, reforma justiţiei este necesară pentru a atinge aceste obiective instituţionale şi economice. „Reforma justiţiei este un proces îndelungat. În România reforma justiţiei a început de zece ani. România poate exporta modelul său de reformare a justiţiei în Republica Moldova”, a concluzionat Siegfried Mureşan.
Siegfried Mureşan a redactat pe 1 aprilie o scrisoare către premierul Chiril Gaburici, prin care solicita o clarificare a situaţiei privind livrarea microbuzelor donate de către guvernul României şi destinate şcolilor cu predare în limba română din regiunea transnistreană. Europarlamentarul a precizat că a primit un semnal pozitiv din partea premierului şi situaţia este în curs de soluţionare. „Premirul Gaburici era atunci în funcţie de căteva săptămâni şi nu avea nicio vină pentru întârzirea livrării celor trei microbuze donate de statul român şcolilor de limbă română din Transnistria. Premierul a înţeles şi soluţionează problema. Probabil vom avea o soluţionare în următoarele două săptamâni”, a precizat europarlamentarul.
Sursa: Adevărul.ro