Nici forțele proeuropene de la Chișinău și nici Uniunea Europeană nu pot fi șantajate de Partidul Comuniștilor. Declarația a fost făcută de europarlamentarul și membrul Delegației la Comisia parlamentară de cooperare UE – Republica Moldova, Siegfried Mureșan, în cadrul unui interviu pentru Realitatea.md, referindu-se la instalarea guvernului minoritar în Republica Moldova, cu ajutorul Partidului Comuniștilor. Europarlamentarul a explicat care este poziția Uniunii Europene față de noul prim-ministru, Chiril Gaburici, precum și despre proiectul politic al fostului prim-ministru, Iurie Leancă.
De asemenea, Siegfried Mureșan a expus care este principala problemă în implementarea Acordului de Liber Schimb dintre Uniunea Europeană și Republica Moldova și cum urmărește Uniunea Europeană implementarea reformelor. Totodată, europarlamentarul a vorbit despre creșterea finanțărilor alocate de BEI țărilor din vecinătatea estică și cum pot fi accesate aceste fonduri de către Republica Moldova.
Realitatea.md: Comisia pentru afaceri economice și monetare din Parlamentul European a votat raportul privind activitatea Băncii Europene de Investiții (BEI) pentru anul 2013, unde este inclus și amendamentul privind creșterea finanțărilor alocate de BEI țărilor din vecinătatea estică, printre care și Republica Moldova. Ce presupune acest lucru pentru Republica Moldova?
Siegfried Mureșan: La propunerea mea, Comisia pentru afaceri economice și monetare a Parlamentului European a cerut creșterea finanțării Băncii Europene de Investiții pentru statele din vecinătatea estică şi cea sudică a Uniunii Europene. În perioada 2014 – 2020, BEI alocă 5 miliarde de euro pentru vecinătatea estică a Uniunii Europene din totalul de 27 de miliarde de euro alocate pentru țările dinafara Uniunii Europene. Deja în acest moment, operațiunile BEI în vecinătatea UE sunt destul de importante, însă în actualul mandat se pot crește cu 10% prin relocări de la alte regiuni. Propunerea mea este ca din cele 27 de miliarde, o parte mai mare să vină în vecinatatea estică, inclusiv în Republica Moldova.
În 2013, valoarea finanțării BEI către Republica Moldova a fost de aproape 200 de milioane de euro, dintre care 150 de milioane au mers către proiecte de reabilitare a infrastructurii rutiere. De asemenea, cu împrumuturile BEI pot fi finanțate proiecte energetice sau de mediu, dar banii pot fi folosiți şi pentru sprijinirea IMM-urilor. Şi Republica Moldova, ca şi România, are nevoie de o rețea de transport rutier sau feroviar de o mai mare calitate, de sisteme de canalizare moderne atât în orașe, cât şi în sate, dar şi de IMM-uri care să se poată dezvolta şi genera locuri de muncă.
Realitatea.md: Cum poate Republica Moldova accesa aceste fonduri și când vor fi disponibile?
Siegfried Mureșan:În primul rând, prin proiecte bune. Banca finanțează doar proiecte de calitate şi care sunt viabile din punct de vedere economic, creează locuri de muncă şi atrag investiții. Trebuie să fie identificate priorități de finanțare precum cele pe care le-am amintit deja şi să se realizeze proiectele după ce au primit finanțarea de la BEI.
Realitatea.md: Cum vedeți dumneavoastră implementarea planului de acțiuni al Acordului de Asociere dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană? Cum urmărește Uniunea Europeană implementarea reformelor?
Siegfried Mureșan: Acordul de Asociere este cel mai concret mijloc de apropiere al Republicii Moldova de Uniunea Europeană pe care Moldova l-a avut de-a lungul istoriei sale. Tocmai pentru ca cetățenii Republicii Moldova să poată beneficia de pe urma acordului, este nevoie ca Guvernul să-și dezvolte rapid toate pârghiile necesare. Uniunea Europeană urmărește cu mare atenție implementarea acestui acord, iar eu, în calitate de membru al Parlamentului European și membru al Delegației la Comisia parlamentară de cooperare UE – Moldova, acord o atenție deosebită acțiunilor întreprinse sau asumate pentru a fi întreprinse de către actualul Guvern de la Chișinău. Implementarea planului de acțiuni trebuie coordonat cu Uniunea Europeană, prin intermediul Delegației UE la Chișinău, însă Republica Moldova trebuie să depună toate eforturile pentru a implementa responsabil și autonom toate reformele asumate, precum și altele necesare atingerii țintelor propuse.
Un semnal important privind implementarea reformelor și păstrarea definitivă a cursului proeuropean îl vor reprezenta și rezultatele alegerilor locale din acest an. Republica Moldova amână de multă vreme să implementeze reforma privind reorganizarea administrativ-teritorială, cerută, de altfel, și de UE și una dintre cele mai importante reforme necesare modernizării statului și asigurării unei funcționări eficiente.
Principala problemă în implementarea Acordului de Liber Schimb dintre Uniunea Europeană și Republica Moldova este reprezentată de slaba informare și pregătire a potențialilor beneficiari, fapt cauzat și de lipsa de expertiză a autorităților centrale și locale. Armonizarea legislației privind implementarea celor două acorduri, în general, și privind normele de aplicare ale celui de liber schimb, în special, reprezintă o altă problemă importantă, pe care Chișinăul ar trebui să o aibă pe agendă.
Realitatea.md: După cum cunoașteți, în Republica Moldova a fost instalat un guvern minoritar, cu susținerea Partidului Comuniștilor. Ar putea influența acest lucru parcursul european al Republicii Moldova?
Siegfried Mureșan: Fac un apel extrem de ferm la Partidul Comuniștilor să nu pericliteze parcursul european al Republicii Moldova. Atât bunăstarea, cât și securitatea Moldovei vin dinspre vest. Orice partid care impiedică sau îngreunează implementarea Acordului de Asociere reduce șansele Moldovei de a deveni o țară prosperă și sigură. Sigur că mă îngrijorează discursul dublu pe care l-a avut înainte și în timpul campaniei electorale Vladimir Voronin, el fiind, de altfel, cunoscut ca antieuropean și antiromân.
Mă îngrijorează că alianța proeuropeană de la Chișinău este susținută de comuniști, pentru că aprobarea oricărei inițiative în Parlament depinde de voința PCRM. Nici forțele proeuropene de la Chișinău și nici Uniunea Europeană nu pot fi șantajate de Partidul Comuniștilor. Le voi spune asta foarte clar politicienilor proeuropeni din Republica Moldova cu prima ocazie când voi face o vizită la Chișinău: nu vă lăsăți șantajați de Voronin!
După cum știm, comuniștii vor și funcții de conducere în mai multe agenții și întreprinderi de stat, printre care Centrul Național Anticorupție, Centrul Național de Integritate, Consiliul Coordonator al Audiovizualului, Serviciul de Informații și Securitate, prim-adjunct al Procuraturii, Curtea de Conturi, Agenția Moldsilva și Conducerea Națională a Pieței Financiare, pentru a putea influența în favoarea lor reformele politice. Cred că această abordare a PCRM poate răci relațiile dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană.

Realitatea.md: Noul prim-ministru al Republicii Moldova, Chiril Gaburici, se declară a fi un „proeuropean convins”. Cât de credibil poate fi, în contextul în care învestirea acestuia a avut loc cu ajutorul voturilor deputaților comuniști? Care este poziția UE privind noul prim-ministru?
Siegfried Mureșan: Faptul că Partidul Comuniștilor l-a votat pe Gaburici nu îl face pe acesta mai puțin proeuropean. Declarațiile sale de până acum sunt importante, dar cel mai mult vor conta acțiunile sale politice pe viitor. Uniunea Europeană îl va evalua în funcție de implementarea Acordului de Asociere și a reformelor de care are nevoie Moldova. Numirea lui Chiril Gaburici a fost chiar încurajată de către Uniunea Europeană. Uniunea îi acordă încrederea și suportul cuvenit, având convingerea că doar printr-un dialog permanent și deschis vom putea colabora, iar, prin implementarea reformelor, Guvernul de la Chișinău va demonstra maturitate și responsabilitate politică. Prin urmare, Uniunea Europeană așteaptă fapte concrete de la noul Guvern al Republicii Moldova.
Realitatea.md: Fostul prim-ministru Iurie Leancă și-a dat demisia din Partidul Liberal Democrat și își formează propriul proiect politic, fiind urmat de mai mulți politicieni, care afirmă că  „parteneriatul” coaliției de guvernare cu Partidul Comuniștilor ar compromite parcursul european. Cum vedeți dumneavoastra această situație?
Siegfried Mureșan: Necooptarea PL în alianța de guvernare, precum și recentele mișcări pe scena politică, în special din interiorul celui mai mare partid proeuropean PLDM pot influența stabilitatea și așa fragilă a actualei guvernări. Republica Moldova are nevoie de stabilitate; nu de experimente sau orgolii. Cred că cetățenii Republicii Moldova merită oameni politici onești și competenți. Cetățenii vor decide la vot cui vor acorda încrederea. Important este ca parcursul european al Moldovei să continue.
Realitatea.md: De ce mai are nevoie Republica Moldova pentru a face un pas înainte și a depune cererea de aderare la Uniunea Europeană?
Siegfried Mureșan: Republica Moldova a îndeplinit cu succes majoritatatea țintelor asumate în negocierile cu Uniunea Europeană, în ciuda crizelor politice interne, a influenței partidelor proruse sau a embargoului economic impus de către Federația Rusă. Însă, mai există reforme de îndeplinit, iar una foarte importantă asupra căreia UE insistă vizează reforma justiției.
Încrederea arătată prin eliminarea vizelor și susținerea economică, prin deschiderea pieței și acordarea finanțărilor sunt doar câteva elemente care definesc stabilitatea relațiilor dintre UE și Republica Moldova, și angajamentul Uniunii față de susținerea parcursului european al Moldovei. Beneficiile apropierii de Europa sunt, așadar, concrete pentru toți cetățenii: libera circulație, acces la studii sau locuri de muncă în Europa; investiții și locuri de muncă mai bune acasă în Moldova. Pentru a deveni beneficiară netă a prevederilor Acordului de Liber Schimb, Republica Moldova trebuie să armonizeze legislația, în special în domeniul economic, iar producătorii moldoveni trebuie să se conformeze standardelor europene. Trebuie să lupte împotriva corupției, să întărească statul de drept și să depășească divizarea din interiorul societății. Tema integrării europene trebuie să fie asumată deschis și onest.
Foarte importantă pentru dezvoltarea viitoare a Republicii Moldova este mobilizarea și pregătirea capitalului uman, armonizarea legislației, standardizarea la normele UE și, nu în ultimul rând, accesarea finanțărilor europene și implementarea proiectelor cu acest suport. În acest sens, eu am propus în plenul Parlamentului European înființarea și finanțarea de către Uniunea Europeană a unui program extins de schimburi de funcționari între Republica Moldova și instituțiile Uniunii Europene. Astfel, funcționarii moldoveni pot învăța la fața locului cum funcționează administrația publică în Europa. Eu, ca membru al Parlamentului, încerc să contribui cât pot. În mod concret, prima mea stagiară în cabinetul parlamentar de la Bruxelles este din Republica Moldova.

Realitatea.md: Este conflictul transnistrean o piedică în calea integrării europene a Republicii Moldova?
Siegfried Mureșan: Pentru moment nu. Prioritatea trebuie să fie implementarea Acordului de Asociere, iar conflictul înghețat din Transnistria nu este o piedică în acest sens. Trebuie să susținem autoritațile de la Chișinău în demersul lor de reintegrare a regiunii separatiste Transnistria. Din punct de vedere economic, această reintegrare deja a început, iar Transnistria are relații comerciale intensificate cu Republica Moldova și, prin Republica Moldova, cu UE.
Realitatea.md: De ce, după atâția ani de negocieri, nu poate fi atins un consens? Este Rusia vinovată de situația regională din Republica Moldova?
Siegfried Mureșan: Nu este simplu să ajungi la un consens, însă trebuie făcuți pași mici și concreți: o dată cu creșterea nivelului de trai în Republica Moldova, aceasta va deveni mult mai atractivă pentru cetățenii din Transnistria, ceea ce va determina o reintegrare naturală și nu una artificială, politico-administrativă. Desigur, cred că Federația Rusă are o parte din vină pentru situația din regiune. Prezența militară, propaganda și afacerile necurate desfășurate în zonă de către mulți afaceriști ruși, unii chiar apropiați Kremlinului, au o importanță foarte mare, înclinând balanța în favoarea separatiștilor.
Realitatea.md: În urma conflictului armat din Ucraina, atât UE, cât și SUA au introdus sancțiuni economice împotriva Rusiei. Este această o metodă eficientă de a pune capăt agresiunilor, în contextul în care luptele continuă în estul separatist al Ucrainei? Cât de mult afectează aceste sancțiuni economia țărilor membre ale UE?
Siegfried Mureșan: Sancțiunile economice reprezintă o metodă eficientă, iar aplicarea acestora determină, în primul rând, o diminiuare a susținerii Federației Ruse acordate separatiștilor proruși. Prioritatea trebuie să fie reducerea riscului unui conflict armat, nu sporirea lui. În Uniunea Europeană, avem pace de 70 de ani și vrem să vedem pace și stabilitate și în vecinătatea UE. Soluționarea crizei este însă una politică, diplomatică, iar Uniunea Europeană lucrează intens în acest sens. Poporul din Ucraina a ales calea europeană, însă Federația Rusă, care a avut-o în permanență în zona sa de influență, se simte amenințată de această dorință proeuropeană. Situația din estul Ucrainei nu este nouă pentru Occident, ci doar modul în care Federația Rusă operează.

Realitatea.md: Ce s-ar întâmpla cu Republica Moldova în cazul în care ar izbucni un conflict similar cu cel din Ucraina? Care ar fi poziția României? S-ar implica militar sau ar rămâne în postură neutră?
Siegfried Mureșan: Din punctul meu de vedere, este improbabil un conflict similar în Republica Moldova sau în vecinătatea ei. Dar, atât Uniunea Europeană, cât și România, dar mai ales NATO, trebuie să supravegheze atent zona și să anticipeze eventuale potențiale inflamări. România, în calitate de principal partener al Republicii Moldova, poate reprezenta vocea atât în raport cu Uniunea Europeană, cât și cu NATO. La acestea se adaugă radăcinile comune, precum și faptul că în stânga Prutului se află o populație majoritar română. Însă orice decizie de sancționare sau acțiune a României trebuie coordonată cu NATO și UE.

Sursa: Realitatea.md