Comisia pentru afaceri economice și monetare (ECON) din Parlamentul European a votat în 9 martie 2015 raportul privind activitatea Băncii Europene de Investiții (BEI) pentru anul 2013, care cuprinde și 37 de amendamente ale deputatului european Siegfried Mureșan. Într-unul dintre amendamente, eurodeputatul român a cerut o distribuție echitabilă a finanțărilor Băncii Europene de Investiții, pentru ca țări precum România să aibă mai multe șanse de finanțare din partea instituției financiare.
  
„Sunt bucuros că amendamentele mele au fost votate aseară de deputații europeni în Comisia pentru afaceri economice și monetare a Parlamentului European. Banca Europeană de Investiții a avut o contribuție importantă la relansarea economică din Uniunea Europeană în ultimii ani. Totuși, este nevoie de o distribuție geografică echitabilă a proiectelor de finanțare aprobate de BEI. Țări precum România trebuie să aibă mai multe șanse de finanțare din partea băncii europene. Astfel de finanțări ajută economia țării noastre să devină mai competitivă, prin investiții în infrastructură, cercetare, dezvoltare și inovație”, a declarat Siegfried Muresan.
„BEI trebuie să crească și finanțările alocate în țările din vecinătatea estică, precum Republica Moldova, pentru a reduce decalajul economic dintre acestea și Uniunea Europeană”, a adăugat eurodeputatul român.
Alte amendamente ale deputatului european Siegfried Mureșan s-au referit la creșterea finanțării pentru întreprinderile mici și mijlocii, precum și la stimularea investițiilor în zone economice mai puțin dezvoltate – respectiv în statele membre în care există o rată mare a șomajului sau care sunt în urmă în ceea ce privește calitatea și dezvoltarea infrastructurii.
„Este important ca IMM-urile din România să fie informate cu privire la oportunitățile de finanțare din partea BEI. În acest sens, fac un apel la autoritățile române și la băncile comerciale din România să informeze întreprinderile mici și mijlocii din România cu privire la aceste oportunități”, a mai spus Siegfried Mureșan. 

Banca Europeană de Investiţii este deținută de toate cele 28 de state membre ale Uniunii Europene. Rolul BEI este de a sprijini proiectele în ţările UE, precum şi de a investi în viitoarele state membre şi în ţările partenere. Împrumuturile anuale ale BEI depășesc valoarea de 70 de miliarde de euro. Totuși, cuantumul investițiilor în România a fost de doar 534 de milioane de euro în 2013, existând, însă, potențialul economic ca această sumă să crească în anii următori.