Comunicat de presă
14 noiembrie 2014
 
Siegfried Mureșan, ajutor pentru Republica Moldova: „Funcționarii moldoveni să vină să se specializeze în instituțiile europene”
 
Europarlamentarul PMP Siegfried Mureșan propune un program extins de schimburi de funcționari între țările din vecinătatea estică și instituțiile Uniunii Europene. Propunerea europarlamentarului român vine în contextul recentei ratificări a Acordului de Asociere UE- Republica Moldova de către Parlamentul European. Până acum, funcționarii din Republica Moldova și țările estice care nu fac parte din Uniunea Europeană puteau beneficia doar de scurte vizite de studiu, ale căror costuri erau suportate de guvernele fiecărui stat în parte.
 
“Un asemenea program, prin care experții europeni să aibă ocazia de a experimenta și de a cunoaște îndeaproape instituțiile europene este acum, mai mult decât oricând, necesar. Mai ales în contextul în care experții europeni deja au întreprins vizite de lucru la Chișinău, pentru a oferi consultanță celor din Republica Moldova”, a declarat Siegfried Mureșan.
Acest demers are rolul de a aduce Republica Moldova mai aproape de Uniunea Europeană şi de a le arăta românilor de peste Prut beneficiile concrete din colaborarea cu Uniunea.
“Republica Moldova este o țară în care oamenii vorbesc deja una din limbile oficiale ale Uniunii Europene, limba română. Este o țară relativ mică, de doar 4 milioane de locuitori, deci efortul nostru pentru apropierea Republicii Moldova de Uniunea Europeană nu este foarte mare. În același timp însă, Europa este o temă majoră în Republica Moldova, de aceea trebuie să facem toate eforturile pentru a consolida relațiile cu frații basarabeni și autoritățile de la Chișinău”, a conchis Siegfried Mureșan.
Programul ar asigura și ar facilita reformarea instituțiilor din Republica Moldova. Este vorba despre o reformă care să nu se limiteze doar la regulile de pe hârtie, ci la o transformare de substanță, bazată și pe expertiza funcționarilor moldoveni, care ar reuși să cunoască și să înțeleagă din interior mecanismele de la Bruxelles.
 

 Siegfried Mureşan, europarlamentar PMP